Spring naar inhoud

Het zal je wellicht wel opgevallen zijn dat ik vaker schrijf over geld. Dat komt omdat ik van jongs af aan zag dat dit verschil totaal arbitrair was en in wezen een heel groot onrecht. De woonvereniging die ik ooit heb opgericht was deels een poging om dit onrecht kleiner te maken. Geen huizen 'bezit' meer behalve door de mensen die er in wonen en die het slechts 'bezitten' zolang ze er in wonen. Net als een sportvereniging. Dus ook geen speculatie meer, geen overdrachtsbelasting meer, geen grootgrondbezit meer....Ik had de hoop dat meer mensen dit idee zouden oppikken. Dat is helaas vergeefs gebleken. We zijn er blijkbaar nog niet aan toe. ...lees verder "WE KUNNEN DEZE MATE VAN VERSCHIL NIET LANGER ACCEPTEREN"

Een vriend, die begreep dat ik geen smartphone heb, zei me:
“Waarom doe je niet gewoon mee? Je maakt het jezelf zo moeilijk zonder smartphone.”

Dat 'het mezelf moeilijk maken' klinkt aan de oppervlakte als waar. Maar ik voel het niet als dat ik het mezelf moeilijk maakt, zij, de smartphone makers, zijn het die het mij moeilijk maken. Ik zou best een smartphone willen hebben. Maar dan zeg ik 'een' en niet de huidige modellen. Eentje die ik zelf kan instellen zoals ik dat wil, met alleen de functies die ik wil. En dus zonder geheimen, liegen en verkoop van mijn gegevens.

Van mijn broer kreeg ik een half jaar geleden zijn oude Windows-phone. Ik besloot toen 'voorzichtig mee te doen', zo weinig mogelijk installeren. Maar na Whatsapp, een soort verplichting, was de volgende app, Google Maps, niet beschikbaar op de Windows-phone. Kon ik alsnog een Android of misschien zelfs Apple aanschaffen waar ik geen zin in had. Ik gaf de phone weg aan een (arme) vriendin. Ik heb er dus nog steeds geen.

Maar waarom zo moeilijk doen...
Het is allereerst niet wat die vriend zegt dat ik bang ben dat ik continue gevolgd wordt. Het is een combinatie van andere dingen:

1. TE VEEL ...lees verder "SMARTPHONE ELLENDE"

Toen ik in 1977 in Manternach, Luxemburg studeerde kreeg ik les van twee Indiërs. Shyam Bhatnagar en Harish Johari. Bhatnagar had het over Indiase bewustzijnspsychologie waar ik het nu niet over ga hebben (zie daarvoor mijn boek) en Johari had het over de opbouw van het bewustzijn volgens de Veda's, de duizenden jaren oude verzen die beschrijven wat hun zieners in die tijd met behulp van meditatie 'zagen'.
Volgens Johari (de Veda's dus) is het bewustzijn maar tevens het universum opgebouwd uit Akasha, Vayu, Tejas, Apas en Pritivi. Deze vormden drie groepjes van twee, de drie Prakriti's genoemd, die ze Vata, Pitta en Kapha noemden. Ik maakte aantekeningen en voelde dat ze iets heel belangrijks en basaals aan het uitleggen waren. Helaas, ik kon er verder niets mee en kwam het later ook niet meer in die vorm tegen.
Onlangs, 42 jaar later, zag ik op YouTube een presentatie van een bekende natuurkundige en tevens meditatieleraar John Hagelin (1954) over de relatie tussen bewustzijn en quantum mechanica of beter het universele veld dat daaraan ten grondslag ligt. Tot mijn grote verbazing en vreugde kwamen daarin alle termen die mijn twee Indiase leraren gebruikten weer terug. En nu gekoppeld aan de moderne fysica. ...lees verder "IS BEWUSTZIJN ‘HET UNIVERSELE VELD’ ?"

Toen ik nog psychologie en parapsychologie studeerde was ik gefascineerd door voorspellingen van gewone mensen en van paranormaal begaafde mensen. Ik schreef ze vaak over uit tijdschriften. Uitspraken van economen ('Het wordt een goed jaar voor de Nederlandse economie.') tot paranormaal begaafde mensen ('De voorspellingen voor het jaar 1975' van medium 'X'). Wie kreeg er gelijk?

De meest rake voorspellingen, concludeerde ik vele jaren later, ('Zie je wel, ik had gelijk!') komen van mensen die uit meerdere voorspellingen van dezelfde gebeurtenis, toevallig gelijk hebben. Natuurlijk zit er wel eens een slimme persoon tussen die het goed 'gezien' heeft maar of dat de volgende keer weer lukt is helemaal de vraag. En het gaat dan altijd over algemene dingen. Gedetailleerde voorspellingen, met allerlei onmiskenbare gegevens, meestal over de toekomst van een bepaalde persoon, komen van zeer paranormaal begaafde mensen. Maar ook daar is er veel verschil en zelfs de besten die vaak heel rake voorspellingen doen, zitten er soms faliekant naast of de uitspraken blijken zo algemeen dat ze op van alles en nog wat betrekking kunnen hebben.

Natuurlijk hangt het er van af wat je wilt voorspellen. Dat morgen de zon weer opgaat is zeer waarschijnlijk. Maar ik heb het over gecompliceerde processen waar mensen met een vrije wil bij betrokken zijn en waar mensen dan toch de uitkomst van willen weten. In die situaties kunnen paranormaal begaafde mensen 'onvoorspelbare' dingen toch vaak voorspellen. 'Vaak', dus niet altijd. Er blijft altijd de mogelijkheid om met de vrije wil een uitkomst van een gebeurtenis die voor de hand ligt, in de lijn ligt, toch te veranderen. ...lees verder "VOORSPELLEN IS MOEILIJK, VOORAL ALS HET OM DE TOEKOMST GAAT"

Ik heb weer eens een geweldig boek gelezen. “Secret Life Of A Spook” (2016). Geschreven door Brits geheim agent Peter Paget (~1948) (spreek uit pèdjut) die al jong wordt gerekruteerd door de Britse regering omdat hij als tiener een slimme uitvinding heeft gedaan om de olie die uit het schip de Torrey Canyon lekte (1967, een van de grootste olierampen uit de geschiedenis) bij elkaar te houden en op te ruimen. De techniek wordt tot op de dag van vandaag over de hele wereld gebruikt.
Het is het begin van een leven lang, naast zijn gewone leven als Brits burger, in het geheim werken aan opdrachten die te maken hebben met de veiligheid van Groot-Brittannië en dat betekent heel vaak de wereldpolitiek. Hij verwerft een hoge status van 'clearance' (vrijgave) en kent heel veel mensen in de top van de regering, zowel de openbare als de geheime regering die zelf nauw verbonden is met het leger.

Het mooie aan Peter vind ik dat hij heel zijn leven lang heeft geprobeerd zo open mogelijk te zijn over wat er in de wereld gebeurt. Hij is geen 'klokkenluider' en wil dat ook niet zijn, omdat hij geen 'geheimen' openbaart of mensen in gevaar wil brengen door te veel informatie te geven. Hij is en blijft op en top een Britse gentleman. 'Disclosure' (openheid van zaken) is dan ook een sleutelwoord in zijn leven.
Hij is het echter met veel dingen waarvan de overheid zegt dat 'de mensen dat niet hoeven te weten' niet eens en wil dat mensen zien wat er achter de schermen gebeurt en wat allemaal onterecht voor hen verborgen wordt gehouden.
Tussen verhalen over zijn werk door staan dan ook voortdurend verhalen, iets wat ik niet zo verwacht had maar een traktatie voor mij was, over wat in de volksmond 'samenzweringstheorieën' genoemd wordt. ...lees verder "PETER PAGET, THE SECRET LIFE OF A SPOOK"

Onlangs vroeg een lezer me hoe hij het beste met 'Bitcoin' kon beginnen. Ik schreef hem een uitgebreide email.
Wat later vroeg een andere lezer hetzelfde. Ik kopieerde de eerdere mail maar vond dat die wat duidelijker en uitgebreider moest. En nog wat completer en nog wat uitgebreider...  Voor ik het wist zat ik dagenlang in een handleiding en dat werd een digitaal mini-boekje.

Omdat het een erg goede en complete handleiding is geworden die je goed op de hoogte brengt van de stand van zaken met Bitcoin en crypto-munten in het algemeen en het je ook nog eens heel veel tijd en frustratie kan besparen wil ik het voor vijf euro verkopen.

Er staat wat geschiedenis in, uitleg waarom de technologie zo wereldschokkend is en onze wereld voor altijd gaat veranderen. Ook tips voor goede munten en goede wisselbureaus (exchanges), links naar goede websites, naar bitcoin magazines en naar algemene info. Alle Engelse termen heb ik vertaald of duidelijk uitgelegd. Na het lezen ben je aardig op de hoogte van deze wereld op zich en kun je meepraten en je weg zelf vinden.
Je kunt me na het lezen ook vragen stellen en advies vragen.
En als je niet tevreden bent stort ik je het geld terug. Dus je hebt niets te verliezen.
Gewoon een mailtje naar huubneys@gmail.com dan stuur ik je de bankgegevens en het boekje op.

Onlangs kwam ik een diagram tegen van de verdeling van de grond op aarde. Het verraste me. Die verdeling had ik me anders voorgesteld. Hoeveel procent grond wordt ingenomen door steden? Hoeveel door grasland, Hoeveel door landbouwgrond?
Ik vroeg me af wat mijn vriendin en haar kinderen daarvan zouden brouwen.

Aan tafel legde ik de vragen voor en het was toch wel een schokje voor me hoe weinig ze daarvan brouwden. Heel wat erger dan mijn foute aannames. Zo hadden ze bijvoorbeeld geen idee van de verhouding zee-land. Veel meer land dan zee dachten ze, terwijl het totaal andersom is. En we hebben nog wel een wereldbol in huis.
Wat leren ze daar op school eigenlijk denk je dan. Maar daar heb ik al zo vaak over geschreven, haha.

Voor degenen die zichzelf willen testen hier de vragen en daaronder de antwoorden.
1. Hoeveel % van het aardoppervlak is water?
Let op de volgende vragen gaan over alleen het landoppervlak.
2. Hoeveel % van het landoppervlak (dus de rest zonder de zee!) is grasland?
3. Hoeveel % van het landoppervlak is stad en industrie?
4. Hoeveel % van het landoppervlak landbouwgrond?
5. Hoeveel % van het landoppervlak niet productief (polen, woestijn)?
6. Hoeveel % van het landoppervlak is bos?

Hier de antwoorden. Ik zet ze achterstevoren (dus %13 is eigenlijk 31%) zodat je als je de neiging heb te spieken je niet direct kunt zien wat het antwoord is. 1. water %17.   2. gras %04   3. stad/industrie %30   4.Landbouwgrond %21  5. onproductief: %41 6. bos %13.  [2 t/m 5 zijn samen 100%]
In procenten van het totale oppervlak (dus inclusief zee) zijn deze cijfers nog veel schokkender. Van stad en industrie blijft dan nog maar 1% over. En wat had jij?

Ik eet tegenwoordig alleen nog maar vlees als tijdelijk experiment. Hoe kon deze ex-vegetariër zover komen?

Voornamelijk omdat ik vlak voor ik dat dieet 'ontdekte' nog maar 48 kilo woog (bij 180cm), er uit zag als een wandelend skelet en nauwelijks reserves had. Met eten moest ik super uitkijken want elke 'fout' werd afgestraft met diarree. Kortom mijn super gezonde manier van eten, veel fruit, groente en noten, werkte niet meer. Ik voelde me wel prima maar wist niet goed meer hoe ik weer een normaal gewicht kon bereiken. Al mijn pogingen, meer van dit of meer dan dat, hadden gefaald. Mijn spijsvertering kon gewoon niet veel voedsel aan, dacht ik.

In dat gewichts-dal stuurde een vriendin me een link naar een 'vreemd dieet'. “Ken je dit?” vroeg ze. Ik kende het wel van een filmpje van Jordan Peterson op YouTube.

https://www.youtube.com/watch?v=dayE7XNUiGk (11,5 minuten, zeer de moeite waard!)

Hij had zelf allerlei lichamelijke klachten, vooral depressie. Zijn dochter had na jarenlange strijd met allerlei ziektes (o.a. auto-immuun) in haar tienerjaren een heup en enkel vervanging moeten ondergaan vanwege artritis Ze ontdekte dat weglaten van bepaalde voeding haar beter deed voelen en hoe meer ze wegliet hoe beter. Zo kwam ze, al zoekende, op het carnivore dieet, alleen nog maar dierlijke producten eten, waarmee ze van al haar kwalen genas. Jordan probeerde het ook uit en ook bij hem verdween de depressie en hij had bovendien andere onverwachte verbeteringen (afvallen, spiertoename, beter slapen, helderder nadenken, enz.). Hij gaf toe dat het sociaal wat 'lastig' was maar voorlopig wogen de voordelen op tegen de nadelen.

Leuk experiment dacht ik toen maar als ex-vegetariër en, ooit, aspirant fruitariër en op dit moment 'weinig vlees' eter, dacht ik: dat is 1. totaal niet ecologisch 2. Niet ethisch als je dieren doodt terwijl je het niet nodig hebt en 3. Ik zie me dat al doen in deze samenleving. Net zoals het instinctieve eten al een 'bijna onmogelijkheid' is in onze samenleving zo lijkt me dit ook bijna onmogelijk en 4. Je moet vlees, vis en eieren dan eigenlijk rauw eten en dat maakt het al helemaal afschrikwekkend voor (de meeste) anderen in je omgeving. Eet je het 'bewerkt' dan krijg je daarvan op de lange duur kanker, althans dat nam ik aan. 5. En tot slot is het heel moeilijk om gezond, ecologisch vlees te krijgen. Kortom niets voor mij. ...lees verder "MIJN CARNIVORE DIEET EXPERIMENT"

Dit wordt een wat persoonlijk verhaal en daardoor wat langer. Dat komt omdat ik wil laten zien hoe een van mijn grootste 'hobby's', om meer te weten te komen over in wat voor wereld ik nu eigenlijk leef, na een levenslange zoektocht onvermijdelijk leidde tot iets waar ik eigenlijk helemaal niet zo veel in in had. Namelijk een heel sterke invloed van aliens op zowat alles in onze wereld en zeker op ons.

1. Het heelal van mijn jeugd

Sinds mijn pubertijd ben ik geïnteresseerd geweest in de wereld om me heen. Natuurlijk ook al eerder maar in de pubertijd begint het brein echt goed te werken. Dus kwamen de vragen: hoe werkt alles? Wat is dat 'leven'. En ook: waar is de grens van het universum? En is er 'niets' daarbuiten? Als het niets is dan is het er ook niet en kan er dan een einde zijn? Of wellicht lege ruimte? Of weer een andere 'laag'. Ik vond het heel moeilijk maar ook spannend om zo te denken.

Toen ik zo'n 13 jaar oud was keek ik vaker naar de sterrenhemel en probeerde me voor te stellen hoe het heelal in elkaar zat. Waar komen we vandaan? Was er een oerknal? En waar gaan we heen met het uitdijende heelal? Gaat de zon ooit uitdoven? Wil ik sterrenkundige worden? Ik las er boeken en tijdschriften over en las altijd de zaterdagse wetenschapsbijlages van de Volkskrant. Zwarte gaten en pulserende quasar sterren, wat wil je nog meer.

De wereld van mijn jeugd

Tegelijkertijd begon ik de wereld met 'bewuste ogen' te bekijken. Waarom was er zoveel oneerlijkheid en pijn, ziekte en oorlog op de wereld. School vond ik een ramp met al die autoritaire leraren. En waarom verdiende de een tonnen en de ander die er net zo hard voor werkte, een schamel loontje? De krant en het nieuws lieten me al de ellende van over de hele wereld zien. De oorlog in Vietnam, de hongersnood in Afrika... de wereld was een zooi, kon ik niet anders dan voelen en concluderen. Ik was vaker depressief en vroeg me af of ik dit allemaal maar moest laten gebeuren of dat ik er iets aan wilde veranderen. Er dus kwam een nieuwe vraag bij: is dit normaal of kunnen we ook gelukkig worden? ...lees verder "LEVEN WE IN EEN ALIEN MATRIX?"

Op mijn zoektocht om de wereld om me heen te begrijpen kwam ik vaak 'in botsing' met de economie oftewel de wereld van het geld. Het was me al jong duidelijk dat ik allerlei dingen niet begreep en vooral dat er dingen niet klopten. De een verdiende bakken met geld en de ander die er harder voor werkte kreeg een minimumloon (als 'ie dat al kreeg). Banken en telefoonmaatschappijen digitaliseerden, ontsloegen duizenden mensen en toch ging hun prijs niet omlaag, eerder omhoog. Vroeger kon een mens met zijn loon een gezin onderhouden; nu is dat haast onmogelijk terwijl we meer welvaart zouden hebben.

Wilde je er toch iets van begrijpen dan kwam je terecht in een wereld van 'schaarste', van aandelen en beurzen, opties, derivaten, inflatie en deflatie, geldschepping, rente en zelfs negatieve rente. Bovendien had geld in de alternatieve wereld waar ik rondliep, een kwade reuk: hebzucht, misbruik, verdienen over de ruggen van anderen en zo, dus daar trek je ook nog eens je neus voor op.

Wat ik wel begreep was dat mensen welk economisch systeem dan ook, van communisme tot kapitalisme, met hun hebzucht verzieken. Ik hield me daarom bewust verre van alles wat met 'veel geld verdienen' te maken had. Ik nam me vaak voor om als ik ooit veel tijd zou hebben, me in de economie te verdiepen zodat ik kon zien waar het structureel fout ging.

Na het zien van Money Revealed hoeft dat niet meer. Uit de interviews is duidelijk geworden dat we structureel belazerd worden door de rijken. Bovendien worden we, dom als we al zijn, ook nog eens dom gehouden. Op financieel gebied zijn we zowat allemaal ongeletterd en geloven we in sprookjes. Op school horen we niets over geld waar je in de praktijk iets aan hebt (daarover later meer) En als we er al iets van begrijpen en aan willen doen dan hebben we die vrijheid niet omdat al de oneerlijkheid in wetten is vastgelegd. Het blijkt zelfs veel erger dan ik dacht met geheime afspraken tussen bankiers en politici en structurele beroving. Net overigens, zoals met zoveel 'rabbit holes' waar ik in mijn leven in ben gedoken. Wat hebben we een hoop roze brillen op. ...lees verder "BESPREKING VAN WEBINAR SERIE ‘MONEY REVEALED’"