Spring naar inhoud

WE KUNNEN DEZE MATE VAN VERSCHIL NIET LANGER ACCEPTEREN

Het zal je wellicht wel opgevallen zijn dat ik vaker schrijf over geld. Dat komt omdat ik van jongs af aan zag dat dit verschil totaal arbitrair was en in wezen een heel groot onrecht. De woonvereniging die ik ooit heb opgericht was deels een poging om dit onrecht kleiner te maken. Geen huizen 'bezit' meer behalve door de mensen die er in wonen en die het slechts 'bezitten' zolang ze er in wonen. Net als een sportvereniging. Dus ook geen speculatie meer, geen overdrachtsbelasting meer, geen grootgrondbezit meer....Ik had de hoop dat meer mensen dit idee zouden oppikken. Dat is helaas vergeefs gebleken. We zijn er blijkbaar nog niet aan toe.

Ook alle hulp die ik aan meer dan 25 kinderen en hun familie in Indonesië heb gegeven was een poging in die richting.

Na een heel leven van strijd tegen onrecht moet ik constateren dat de verschillen tussen rijk en arm alleen maar flink groter worden. En net zo met het onrecht.

Onlangs zag ik een TED-talk* van zo'n zes jaar geleden op WeCensor (vroeger wel YouTube geheten)

https://www.youtube.com/watch?v=q2gO4DKVpa8

van een miljardair die uitlegde dat zijn fortuin meer een gevolg was van een gelukkige samenloop van omstandigheden dan van hard werken of een speciale begaafdheid. Hij vervolgde dat dat volgens hem gold voor zowat alle miljardairs.

Zijn Bill G. en Jeff B. nu zo'n geweldige mensen dat ze zoveel geld verdienen? Hij vervolgde ermee dat dit soort grote verschillen in bezit, in het verleden nooit goed was afgelopen en dat 'het volk' op een gegeven moment, meestal met geweld, het bezig weer afpakt.

Hij nodigde zijn mede miljardairs uit om hun geld te verdelen op welke manier dan ook om meer ellende te voorkomen. Vergeefs natuurlijk. Erg dat ik 'natuurlijk' moet zeggen.

Gisteren zag ik een ander filmpje waarin gepoogd wordt, wat bijna onmogelijk is, om je de rijkdom van een Jeff B. te kunnen voorstellen. Dat is inderdaad indrukwekkend. Stel dat je elke seconde een miljoen krijgt. Een miljoen dollar. Dat is toch een droom voor Jan Modaal. Elke seconde een miljoen. Hoe lang duurt het dan totdat je tot 138 miljard hebt geteld, het vermogen van Jeff B.?Meer dan zevenentwintig uur. Meer dan een hele dag alleen maar miljoenen tellen.

Wat je allemaal voor goede dingen met dat geld kan doen probeert het filmpje te laten zien. En het laat meer zien. Met het geld van de 400 rijkste mensen van de VS alleen al kunnen zowat alle problemen ter wereld opgelost worden. Honger en dorst verdwijnt, malaria kan uitgeroeid worden, enz. enz.

Het filmpje eindigt dan ook met de titel van dit blogje.

Hier de link.

https://mkorostoff.github.io/1-pixel-wealth
Verwacht ik nu dat deze 400 mensen dat gaan doen? Nee. Verwacht ik dat als ze het zouden doen dat dan alle problemen opgelost zijn? Nee. Het enige wat ik hoop is dat mensen in gaan zien dat we na CV19 alsjeblieft niet 'terug naar normaal' moeten. Het hele onrechtvaardige systeem moet op de schop om plaats te maken voor iets nieuws en mooiers. En gelukkig is dat wel aan het gebeuren.
https://www.youtube.com/watch?v=q2gO4DKVpa8

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *