Spring naar inhoud

BEKENTENIS VAN EEN NAÏEVELING

Wat was ik vroeger naïef en wat heb ik een hoop geleerd in mijn leven. Laat ik om dat te laten zien maar gelijk midden in dat leven beginnen en wel in het eerste boek dat ik schreef. Na een hoop levenservaring schreef ik daar de volgende zin: “Als je wist wat er allemaal op deze planeet gebeurt dan zou je hier niet meer willen wonen.” Toch een heftige zin. Dat schreef ik naar aanleiding van alles wat ik al in mijn leven geleerd had en specifiek naar aanleiding van alle ellende die ik tegenkwam in mijn naspeuringen en zoeken naar bronnen en referenties om het tot een verantwoord boek te maken. Zoek je de bronnen en neem je aan dat bepaalde betrouwbare mensen niet allemaal maar wat onzin vertellen dan schrik je van wat er allemaal om je heen gebeurt. Als je gaat nadenken over hoeveel zelfmoorden er eigenlijk gepleegd worden (ik kende drie mensen persoonlijk die dat gedaan hebben) hoeveel antidepressiva er geslikt worden, hoeveel oorlogen er gevoerd worden, wat mensen elkaar en zichzelf aandoen, hoe het er met onze gezondheid voorstaat, dat soort dingen.

Sindsdien ben ik eens wat vaker in rabbit holes gedoken. 'Rabbit holes' zeggen de Engelsen naar aanleiding van Alice in Wonderland die achter een sprekend konijn aanging en in zijn hol dook en daar een hele nieuwe wereld tegenkwam. Ik schrik elke keer weer opnieuw als ik dieper in ga op 'zo'n overdreven verhaal'. Meestal is het juist erger dan ik denk. Ik zie ook duidelijker dat veel verhalen niet gehoord willen worden door mensen omdat ze al genoeg ellende horen. Of omdat het niet gekker moet worden dan het voor hen al is. Er is een grens. Ook voor mij. Af en toe zit ik er dicht tegen aan. Dan voel ik me gewoon niet meer lekker op deze planeet. Gebeurt dat hier echt...? Doen mensen dat echt... ?

Het eerste voorbeeld dat ik me herinner is toen ik dienst weigerde. Ik wilde niet gedwongen kunnen worden om in een oorlogssituatie te moeten schieten op mensen voor bijvoorbeeld een doel waar ik niet achter stond. Want dat is een voorwaarde in het leger. Onvoorwaardelijke gehoorzaamheid, anders kun je de kogel krijgen (desertie heet dat). Mijn coach, Jos, bij het proces van weigeren (je moet voor een commissie verschijnen om je verhaal te doen om 'erkend' te worden) had het vaker over dat gevaarlijke 'militair industrieel complex'. Het zei me weinig omdat ik geen referentiekader had en voelde me vaker verlegen en geïntimideerd als ik zulke discussies volgde. Ik had er dus geen oordeel over. Was Jos geen complotdenker? Ik was een zwijgzaam, ernstig individu dat alles en iedereen de kans gaf om zijn verhaal te doen zodat ik een gebalanceerd oordeel kon vormen. Wat zegt de andere partij? En wie heeft er nu eigenlijk gelijk? Jos of de NAVO? En dat is niet makkelijk.

In de loop der jaren hoorde ik vele 'samenzweringstheorieën' omdat ik een betere wereld wilde en me door mijn inzet voor de vredesbeweging en woongroepenbeweging vaak in kringen van 'alternatievelingen' bevond die het daarover hadden. Ik kan me er een aantal nog goed herinneren: “Vaccinaties zijn vergif”, “De kranten schrijven niet de waarheid”, “Het milieu gaat naar de knoppen”, “De wereldzeeën worden leeggevist”,“De illuminati (of de 'cabal' of de 'Deep State') regeren de wereld in het geheim”, “Al onze e-mails worden gelezen door de Amerikaanse regering”, “De multinationals en dus het grote geld bepalen alles”, “De banken bestelen je”, “De regering liegt maar wat raak”, “De geschiedschrijving klopt niet”, “De goden waren kosmonauten”, “Aliens bestaan echt en ze zijn al op aarde”, “De farmaceutische industrie is alleen maar op geld uit”, “Geweldige uitvindingen worden weggekocht en tegengewerkt”, “Wetenschappers plegen regelmatig bedrog”. En elke keer was ik verbaasd: zo erg kon het allemaal toch niet zijn. Hoewel, ik had een aantal persoonlijke ervaringen met de krant, waar ik dus zelf ofwel bij betrokken was of bij aanwezig was geweest, waarin echt elke keer bleek dat de journalist niet het juiste verhaal vertelde. Ook waren er verhalen die ik aanvankelijk voor fantasie hield: ufo's, aliens, de maan die bewoond wordt door wezens. Ik kan me nog goed herinneren dat ik vaker in zoiets dook om het snel te kunnen debunken (ontkennen) zodat ik me er niet meer in hoefde te verdiepen. Allemaal complottheorieën. Probleem was dat het meestal juist ingewikkelder en 'zwaarder' werd dan ik dacht. Het konijnenhol dus. Dan stopte ik maar weer snel, niet veel wijzer.

Maar in het algemeen trok ik me meestal weinig van 'die verhalen' aan ook al omdat het lastig was, zonder internet, om daar naspeuringen naar te doen. En je hebt je leven. Je 'moet' geld verdienen.

Toen kwam internet en mijn verlangen om mijn ontdekkingen te delen via mijn boek. Overal waar ik in dook om het goed te doorgronden, bleek het echt hommeles. Mijn wereldbeeld moest ernstig bijgesteld worden. Dat was even slikken want ik snapte mijn nieuwe wereldbeeld dan wel maar anderen (nog) niet, net zoals ik zelf vroeger. Ik was een van die alternatievelingen geworden waar ik vroeger zelf niet echt mee kon praten. En ik zag dat ik de uitzondering was. 95% van de mensen heeft nauwelijks juiste informatie of wil die niet tot zich nemen of wil per se die traditionele manier van denken vast houden om allerlei begrijpelijke redenen.

En mijn 'alternatiefheid' is alleen maar erger aan het worden. Ik heb sinds mijn eerste boek heel wat 'naspeuringen' gedaan en de naspeuringen van anderen gevolgd en ik moet erkennen dat het allemaal wel zo erg is als 'die alternatievelingen' zeiden. En het is erger omdat het op zowat alle gebieden zo is. Ik teken vaak petities voor AVAAZ. In het begin kwamen ze vaak met verhalen waarvan ik dacht: “Heftig. Maar is dat wel zo?” Onder elk verhaal stonden referenties naar goed gedocumenteerde artikelen in kwaliteitskranten of tijdschriften. En als ik klikte en die ging lezen dan werd het... juist erger. Bovendien kwam ik via die artikelen vaak op weer andere artikelen en veranderde het konijnenhol in de zoveelste beerput. Ik ben gestopt die artikelen nog te lezen en teken tegenwoordig bijna automatisch. Ik duik liever in andere dingen zoals het zwembad.

Af en toe dook er een bevestiging op van zo'n complottheorie die door veel te veel mensen ontkend werd. Edward Snowden bevestigde dat het wel zo erg was als die complotdenkers zeiden. En Julien Assange met Wikileaks. Al Gore werd wereldberoemd met zijn verhaal over het broeikaseffect dat voordien ook nauwelijks gehoord wilde worden. Paul Hellyer, de ex-Canadese minister van defensie kwam naar voren met het verhaal dat ufo's en hun piloten werkelijkheid zijn en verzwegen worden door regeringen. Steven Greer creëerde het Disclosure Project waarin meer dan honderd hoge pieten uit het Amerikaanse leger en de regering een boekje open doen over de geheimhouding op alle niveaus in zowel de reguliere (machteloze) als de diepe/schaduw/verborgen Amerikaanse regering. Joris Luyendijk deed met zijn boek 'Dit Kan Niet Waar Zijn' een boekje open over de praktijken van 'de banken' waardoor vele ogen gedwongen open gingen. John Perkins vertelde van de moorddadige praktijken van de VS, zowel letterlijk als figuurlijk, om overal in de wereld macht te veroveren. Maar er is zoveel meer...

Ik geef nu wat voorbeelden van dingen waar ik zelf recent ingedoken ben omdat ik gewoon wilde weten of het echt zo (erg) is.

--Chemtrails. In mijn jeugd stond ik vaak te kijken naar 'straaljagers' die zo'n prachtige condens streep achter lieten. Na vijf tot tien minuten waren ze weg. Ik zag nooit, zoals nu regelmatig gebeurt, brede wolkenstrepen door de lucht lopen en zeker niet dat het er veel waren en dat die uren bleven hangen. Vreemd. Een kennis van me vertelde me er een keer over en ik kon haar verhaal niet geloven. Dat er rotzooi over ons uitgestort wordt zonder dat iemand ons dat vertelt? Die zag spoken, dat moest wel een complottheorie zijn. Ik kwam een tijd later ergens een Amerikaanse film erover tegen, was verbaasd, bestelde die en … het was echt zo. De officiële verklaring van de regeringen is 'geo-engeneering' oftewel experimenteren om het weer en daarmee het klimaat te beïnvloeden. Fijne aluminiumdeeltjes en ook barium wordt al zo'n 25 jaar over ons uitgestrooid zonder dat daar ooit in parlementen over gediscussieerd is. Maar dat is de officiële verklaring. Geloven we die regeringen nog wel als ze dat zo angstvallig geheim gehouden hebben. Lees en kijk je dan verder dan zie je dat er ook aan die verklaring dingen niet kloppen. Waarom 's ook nachts? Waarom zo veel? Waarom juist die stoffen? Je gaat onvermijdelijk verder denken en ik adviseer je om er niet in te duiken als je zomers nog rustig buiten in de tuin wilt zitten.

--De media. Ja het is echt zo. Ze houden allerlei informatie achter of rapporteren het verkeerd. Ik hoor het steeds vaker. Onlangs zei Denzel Washington het in een kort interview op straat dat ik op Facebook deelde. https://www.youtube.com/results?search_query=denzel+washington+news+misinformed
Heel belangrijk nieuws dat de eigenaren van 'de media' niet welgevallig is, wordt niet eens gerapporteerd. Ik zie steeds meer voorbeelden. Er zijn om die reden steeds meer 'ander nieuws' sites op het internet. Het laatste, heel recente voorbeeld is het protest van de Standing Rock Sioux Tribe, een indianenstam die protesteert tegen het aanleggen van een olieleiding door een stuk 'heilig land' in hun eigen reservaat tegen het verdrag in dat ze met de Amerikaanse staat hebben. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat alle Amerikaanse indianenstammen (voor dit protest) samenkomen terwijl zelfs stammen uit Zuid-Amerika en Mongolië hen komen steunen. Waarom komt de hele wereld hen niet steunen? Omdat het niet gerapporteerd wordt. En waarom niet? Omdat de eigenaars van de oliepijplijn ook de eigenaars van de grote media in de VS zijn. Gelukkig zijn ze op dit moment na vele maanden protesten succesvol. De regering herziet haar plannen. Ik ben benieuwd...

Hoe weten we er dan toch van? Door Facebook! Door SumOfUs, de alternatieve media. Niet ideaal want vaak onbetrouwbaar maar op dit moment veel en veel beter dan niets.

Duik je dieper in dit conflict dan komen er opeens interessante (verzwegen) getallen boven. Het blijkt dat alle oliepijplijnen in de VS lekken. Lekken kleiner dan 1% worden niet eens bekeken door de oliemaatschappij. Elke maand (sommigen zeggen elke twee weken) is er ergens een olieramp zoals een explosie of een groot lek. En het wordt allemaal verzwegen. Tenzij het te groot wordt. Wist je dat de olieramp (waar Shell voornamelijk bij betrokken is) in de delta van de Niger, de grootste ter wereld is, groter dan die in de Mexicaanse Golf en die van de Exxon Valdez? Het wordt nauwelijks gerapporteerd. Het is gelukkig ver weg in Afrika. Geen wonder dus dat die indianen protesteren op hun eigen land. Dit zou wereldnieuws moeten zijn. Nog een interessant feitje over de media. Klokkenluiders (zoals Woodward en Bernstein destijds met Watergate wat tot het aftreden van Nixon leidde ) die zich bij de krant melden moeten tegenwoordig door de redacties gemeld worden aan de eigenaar van de media. Om vervolgens natuurlijk in een la te verdwijnen (of erger: het zwijgen opgelegd te krijgen). Dat is nog eens vrijheid van rapportage of meningsuiting.

--Vaccinaties, een onderwerp dat heel gevoelig kan liggen. Let wel: ik ben niet tegen vaccinaties maar er gebeuren in die wereld dingen die helemaal niet kloppen. Er is immers heel, heel veel geld mee gemoeid.
Ik had een 'gebalanceerd' oordeel. Er gaat vast wel eens iets fout en het zal wel beter kunnen maar in principe oké. Maar dan kom ik al weer via Facebook een televisie-programma tegen over vaccinaties wat me schokt. Rond dezelfde tijd zie ik de trailer van de Amerikaanse film Vaxxed en zie een interview met de makers (o.a. de zeer integere bekende televisiemaker Del Bigtree). En dan kan ik er niet meer omheen: mensen die hun hele carrière op het spel zetten om dit in hun ogen extreem belangrijke doofpot-schandaal openbaar te maken en die hun hele financiële vermogen er in steken om deze film te maken. Het gaat onder andere over het veroorzaakt worden, door vaccinaties, van autisme. Iets wat wetenschappelijk al lang is aangetoond maar verzwegen wordt …. door de media. Daar zijn ze weer. Ook een klokkenluider die bij het wegstoppen betrokken was wordt door de media genegeerd. Duik je erin dan komen al de bekende elementen te voorschijn: doofpot, geld, machtsmisbruik.

--GMO oftewel gen-tech. Het is niet de revolutie die ons vele jaren werd voorgespiegeld. Er is zelf geen enkele van de beloftes, zoals het uitroeien van de honger in de wereld, uitgekomen. Het blijkt gewoon weer een manier om macht over de boeren te verkrijgen en (hé, heb ik dat niet eerder gehoord) héél veel geld te verdienen.

Ik stop hier maar eens. Ik denk dat het plaatje duidelijk is. Ik zie tegenwoordig dat alles wat ik aan het begin van dit verhaal schreef, alle complottheorieën die ik noemde en die ik allemaal maar moeilijk kon verwerken, allemaal waar zijn. En ik vrees nog veel meer.... Soms duurde het jaren voor ik het accepteerde en soms ging het heel snel na de juiste informatie van de juiste persoon.

Wat moet je hier nu mee? Ik leerde ooit dat als je de wereld echt wil begrijpen dat je dan niet alles hoeft te weten of bestuderen. Zorg voor een algemene kennis maar duik heel diep onbevooroordeeld in één gebied. Je zult dan voldoende leren van 'de mens' om al die andere gebieden ook in de diepte te kunnen beoordelen. Dat is maar al te waar gebleken, Tis maar een tip 🙂

Ik wil dit niet zo opwekkende verhaal wel besluiten met een kleine uitleg over zes belangrijke stappen die je kunt zetten om een betere wereld te creëren. Want ik ben hoe dan ook nog steeds een optimist.

--1. Waar je koopt. Met je euro kun je zaken steunen of negeren. Gebruik je financiële macht goed.

--2. Waar je bankiert. De consumentenbond heeft een paar jaar geleden een onderzoek gedaan naar het maatschappelijk verantwoord ondernemen van banken. Daar kwam niet veel moois uit. Waar die niet allemaal in investeren met jouw geld (zoals onze ING in oliepijpleidingen in de VS 🙂 Gelukkig waren er positieve uitzonderingen: Triodos en SNS. Ik weet: het is lastig van bank te veranderen maar je kunt ook een deel van je geld weghalen en bij een betere bank sparen. Of nog beter: in alternatieven steken, zonnepanelen, mooie kleine projecten die een betere wereld willen. Of desnoods goud en zilver kopen.
--3. Waar je investeert. Eigenlijk zelfde verhaal. Als je veel geld hebt is je aandeel in een goede keus ook veel groter. Investeer in groene projecten.
--4. Waar je werkt. Als veel mensen weigeren te werken voor vervuilende of maatschappelijk onverantwoorde bedrijven dan zullen die wel moeten veranderen.
--5. Waar je voor staat. Op veel manieren kun je je stem laten horen. Stemmen is dan nog de minste manier. Je kunt berichten delen, uitkomen voor je mening, handtekeningen zetten, goede doelen steunen, mensen echt helpen.
--6. Gezonder worden. Let op je eten, je omgeving, je conditie. Gezondheid is de basis van een gelukkig, opgewekt, sterk mens die iets voor anderen kan betekenen.
Ik wens iedereen een betere wereld toe. Het wordt hoog tijd

BEKENTENIS VAN EEN NAÏEVELING. Deel 2

Er schoot me de afgelopen dagen nog een mooi voorbeeld te binnen van een complot theorie die ik eerst ook niet kon geloven toen ik het voor het eerst hoorde: planned obsolescence, geplande slijtage of ingebouwde slijtage. Nee, dat kan toch niet, dat mensen dingen ontwerpen die maar een geplande tijd meegaan zodat ze daarna weer zo'n nieuw ding moeten kopen. Uit concurrentieoogmerk en ook sommige andere overwegingen wel begrijpelijk maar daar werk je toch niet aan mee als werknemer? Of we zouden dat toch wel horen van de mensen die dat inbouwen en dan komt het in de krant en dan... Overigens precies de redenen die ik op mijn beurt te horen krijg als ik tegenwoordig zelf met een complot theorie kom. “Waar zijn dan de klokkenluiders?” Maar ja je wordt ouder en je blijft je informeren en op een gegeven moment blijken die klokkenluiders er wel te zijn. Maar er wordt niet naar ze geluisterd of er wordt geen actie op ondernomen. En je begint te begrijpen hoe dat gaat. Mensen praten niet omdat ze bang zijn hun baan te verliezen. En als ze durven te praten dan worden ze niet serieus genomen of er wordt niet naar ze geluisterd of ze moeten voor hun leven vrezen als de onderneming wiens 'goede naam' te grabbel wordt gegooid hen 'een ongelukje' kan laten overkomen. Of de krant die zoiets publiceert wordt terechtgewezen ofwel door een grote adverteerder ofwel door de eigenaar van het mediaconcern zelf: dat foute bedrijf (of de problemen met die oliepijplijn...) waarover jullie (willen) berichten daar heb ik wel een miljard in geïnvesteerd. Weg vrije nieuwsgaring en klokkenluider. Ondertussen is geplande slijtage vaak genoeg aangetoond, het is een bekend begrip en er wordt zelfs op regeringsniveau over gepraat.

Mijn naïviteit verdween in de loop der jaren. Ik zag steeds beter in wat voor bizarre wereld ik aan het leven was. Ik werkte vroeger in de weekends vaak in 't glaasfabrik zoals de Maastrichtenaren zeggen. Dat betaalde lekker voor een arme scholier. Vooral de weekend nachtdiensten en ik merkte hoe slecht die voor mijn lichaam waren. Ik had een dag nodig om bij te komen. Ik zag hoe mensen die zware nachtdiensten een week lang om de drie weken deden, alleen voor het geld. Jaren later, ik werkte toen vaker in de bouw, kon ik een goed betaalde nachtdienst draaien in Brussel. Het vroor en ik stond daar te bibberen in de kou en niemand wist op die eerste nacht wat voor werk ik te doen had. Nachtmerrie. Ik zwoor toen dat ik nooit meer één nachtdienst zou draaien. In de bouw werd ik ook een paar keer voor een flinke hap geld opgelicht. Loon zogenaamd verdwenen, een 'zwart' project zogenaamd door de politie ontdekt. Ik zag hoe iedereen elkaar aan het oplichten was. Ik was altijd de naïeveling die besodemieterd werd en dat naderhand pas door had. Later zag ik het ook in Indonesië hoe rijk van arm en vooral hoe arm van arm steelt. Terwijl het in mijn ogen zo voor de hand ligt om als arme van de rijken te gaan stelen. Maar ja die kunnen bescherming kopen, hoge muren en tralies voor de ramen.

Mijn goedwillende kant zocht altijd naar oplossingen voor de problemen in de wereld. Ik ging ze zelfs zoeken in de verenigde Staten, een tocht langs 17 leefgemeenschappen. Wat is de ideale samenlevingsvorm? Een belangrijke ontdekking deed ik daar: het is de mens zelf die zijn omgeving creëert. Het is niet de structuur die de mensen bepaalt. Wellicht de vorm waarin ze zichzelf kunnen uiten maar zeker niet de sfeer, het directe contact. En daar gaat het in het leven om. En verder doorgedacht: al die soldaten die 'de bevolking' onderdrukken dat zijn zelf jongens van 'de bevolking'. En al die werkers die bang voor hun baan, zwijgen over onrecht en slaafs bevelen opvolgen: dat is ook 'de bevolking'. Al die complotten zijn gewoon deel van één groot geheel waarbinnen wij zelf het probleem zijn.

Aah, nog een mooie schiet me te binnen, je zult me wel super naif vinden. Virussen in computers? Toen ik dat voor het eerst hoorde: hoe kan dat nu? Waar komen die nu vandaan? Wie zou dat nu willen doen? Dat is natuurlijk geen complottheorie maar de dagelijkse werkelijkheid. Ondertussen zijn we vele stappen verder. Regeringen huren grote aantallen mensen in om foute informatie op het internet te verspreiden. Om politieke tegenstanders bijvoorbeeld zwart te maken. Het past weer prima in mijn rijtje van wat mensen elkaar aandoen. Het leuke hieraan is dat, omdat het een vrij recente ontwikkeling is (nou ja..), me daarbij is opgevallen hoe weinig fundamenteel daarover gepraat of geschreven wordt. Iedereen lijkt te doen alsof het onvermijdelijk is, er nu eenmaal bij hoort. Net als winkeldiefstal of belastingontduiking.

Waarom doen mensen dat, want het zijn mensen zoals jij (nou ja niet letterlijk) en ik die dat doen, waarom maken mensen elkaar het leven zo zuur? Het heeft ook bij dit voorbeeld een tijd geduurd voordat ik kon accepteren dat die virusmakers gewoon onder ons rondlopen. Pubers proberen het 'voor de kick' uit. Volwassenen reageren er hun onvrede mee af. Het zijn, in een andere vorm, de mensen waarvoor we sloten op onze deuren doen, onze kassa's 's avonds leegmaken, het zijn kinderen van vaak goedwillende ouders die zelf ook niet begrijpen waarom hun kind zoiets doet (maar die zelf wel valse bonnetjes of declaraties laten uitschrijven om meer geld te kunnen terugkrijgen van 'de baas' of 'de belastingen', onze 'nationale sporten'). En dat geldt ook voor al het winkelpersoneel dat dingen uit hun eigen winkel meeneemt. En het geldt ook voor mij. Ik heb in mijn arme studententijd ook boeken bij de V&D meegenomen zonder te betalen en zelfs een paar keer een Playboy. Ik weet natuurlijk niet of dit ook voor jou opgaat maar in zekere zin doen we er allemaal aan mee. We zijn allemaal tot op zekere hoogte kinderen die wel het goede zeggen te willen maar het nog niet kunnen.

Daarom: terugkijkend, zie ik dat het allemaal afhangt van het bewustzijn van de mensen zelf. Vooral in Indonesië heb ik dat geleerd. Ze willen best wel het goede doen en denken ook dat ze dat gaan doen. Maar ze kunnen het niet en als ik ze confronteer met hun zwaktes (het geld dat ze geleend is niet kunnen of willen terugbetalen bijvoorbeeld) dan schamen ze zich in stilte wel, maar ze konden niet anders. En ik snap het nu. Ik verwacht ook van een kind niet dat hij van de koekjes af kan blijven die zomaar op tafel zijn achtergelaten. Hij weet dat hij het eerst aan zijn moeder moet vragen en zal zich ergens niet lekker voelen dat hij het toch stiekem doet maar hij kan niet anders. 'Het is nog een kind' zeggen we dan en we stoppen hem daarom niet in de gevangenis. Zijn bewustzijn is nog niet genoeg ontwikkeld. En zo is het ook met de hele mensheid. Ons bewustzijn is nog niet genoeg ontwikkeld. Maar gelukkig,we groeien op.

Ik heb besloten te stoppen met het uitzoeken van al die ellende. Ik geloof het allemaal wel. Is Paul McCartney niet vervangen door een dubbelganger? En is Koningin Elizabeth misschien een half reptiel? Het zal allemaal wel. Wat ik op dit moment belangrijker vind is dat ik ondertussen weet hoe de mens in elkaar zit en ik heb mijn lessen geleerd.

Ik heb daarom ook besloten om al die mensen die me belazerd hebben, pijn gedaan, belogen hebben, bestolen hebben en wat al niet meer, te proberen te vergeven. Vergeef het hen want ze weten niet wat ze doen. Net als ik zelf destijds.

Dus ik blijf het goede doen, ik blijf hopen in deze ongelijke strijd tegen het kwade. Ik zie dat ik hem zelf ook gestreden heb in mijn keus voor biologisch, mijn giften aan het Wereld Natuur Fonds en Greenpeace, mijn delen van filmpjes op Facebook, mijn hulp aan arme Indonesiërs. Het zijn allemaal druppeltjes op de gloeiende plaat maar omdat jij lieve lezer ook druppeltjes op die gloeiende plaat gooit heeft het toch maar mooi effect. Het kwade ken ik nu wel, ik ga eens meer op de goede dingen focussen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *