Spring naar inhoud

WAT IS HET BESTE DRINKWATER: GEDESTILLEERD?

 Vroeger dacht ik dat gedestilleerd water iets was wat je in accu's deed. Ik vroeg me wel eens af of je dat ook kon drinken maar ging dat liever niet uitproberen, zoiets chemisch. Later hoorde ik dat je dat wel kon drinken maar ja, het is duur en er is toch kraan en  bronwater?

Dus toen mijn vriend Joost mij via email vroeg wat ik van gedestilleerd water vond krabde ik me even achter mijn oren en verdiepte ik me er in. Hij wilde graag feedback omdat hij een destillateur aan het ontwikkelen was voor de verkoop. Hier het vervolg van die uitwisseling. Het zit vol interessante feitjes.

Huub: Natuurlijk is niet vervuild water drinken veel en veel beter dan vervuild water waarbij men een poging gedaan heeft het wat minder vuil te maken, kraanwater dus, te drinken. Daarin kun je zelfs restanten van medicijnen die anderen door de gootsteen hebben gespoeld, aantreffen. Die krijgt het gemeentelijk waterbedrijf er niet uit.
Dus geen enkele twijfel, voor mij, dat gedestilleerd water drinken veel beter is dan bijna elke andere vorm van water. Blijven er toch een paar waters over voor mij zoals bronwater en Reverse Osmosis (RO) water.

In het eerste filmpje dat je me stuurt wordt gezegd (door de man in de witte jas) dat bronwater, oftewel water met anorganische mineralen, het lichaam vervuilt omdat die mineralen 'neerslaan' in de weefsels. Hoe hij daarbij komt weet ik niet. Voor zover ik weet worden die anorganische mineralen gewoon door het lichaam uitgescheiden. Dat hebben onze lichamen in de evolutie prima geleerd te doen. Dus waarom bronwater 'gevaarlijk' zou zijn dat zie ik niet.

De gezondheids-freaks die ik volg op internet zijn in het algemeen voor bronwater dat getest is op vervuiling en mineralengehalte. Daar is zelfs een website van waar mensen metingen van bronnen kunnen melden en waar je een goeie bron in jouw buurt kunt vinden (helaas voornamelijk in de VS). Het is het meest natuurlijke water waar we in de evolutie voor gemaakt zijn. Ze spreken af en toe zelfs van dat bronwater een bepaalde 'structuur' heeft die makkelijker opneembaar zou zijn voor het lichaam. En ik moet zelf zeggen dat ik erg graag 'puur bronwater' drink, dus aan de bron zelf, niet uit flessen. Dat heeft 'body'. Maar anderzijds heb ik nog nooit gedestilleerd water gedronken...

Je kunt natuurlijk argumenteren dat de mineralen uit het bronwater wel uitgescheiden moeten worden en dus een ballast zijn voor het lichaam. Daar kan ik in meegaan. De vraag is dan: is die 'ballast' zo veel dat het de moeite waard is om er water voor te gaan destilleren of een proces van omgekeerde osmose voor te gaan toepassen.
(toelichting: omgekeerde osmose of Reverse Osmosis, RO, is het één na zuiverste water dat je kunt vinden)

In het tweede filmpje dat je stuurt is de maker, Steve super enthousiast over RO, 'omgekeerde osmose' – water, dus niet gedestilleerd water. Daarmee heeft hij die grote verbetering in zijn conditie bereikt. Dus het hoeft blijkbaar niet totaal gedestilleerd te zijn.
Ik zelf drink heel veel klapperwater van de jonge kokosnoot die ik zelf open kap. Daar zitten organische mineralen in. Het is dus gefilterd water met organische mineralen. Wat wil je nog meer.... Dat zou dus ook prima moeten zijn als je je instinct gebruikt want van bepaalde mineralen heb je op een gegeven moment genoeg.
Weer een andere water-overweging is dat er een bepaalde soort gorilla's is die helemaal niet drinkt. Die halen alles uit hun (voornamelijk) plantaardig voedsel.

Mijn ervaring is ook: hoe meer plantaardig (groente en fruit) je eet hoe minder water je nodig hebt. Er zit namelijk al zoveel water in die planten (tussen de 70 en de 95% net als het menselijk lichaam).
Kortom voor mij zijn op dit moment 4 waters de moeite waard

1. Gedestilleerd.
2. Omgekeerde osmose. (Reverse Osmosis of RO)
3. Bronwater.
4. Klapperwater (gedronken op instinct, dus op gevoel, lekker of niet.)

Er zou wat mij betreft onderzoek moeten komen naar welke daarvan de beste resultaten geeft in het lichaam. Zoals je zelf al zegt laten dieren kraanwater links liggen als ze gedestilleerd of RO water kunnen drinken.
En alleen drinken als je dorst hebt. Dus wat mensen, zoals die Steve in dat filmpje, vaak aanraden: 'drink daar zoveel mogelijk van', vind ik niet oké. Je drinkt naar behoefte van het lichaam. Maar ja anderzijds eten veel mensen zo slecht dat ze bewust veel water moeten drinken om al die troep weer uit te spoelen...       Groetjes, Huub.

Reactie van Joost:
4 Klapper water
Ja fantastisch, zitten natuurlijke organische mineralen in en het beste van de natuur. Daarbij komt dat kokospalmen altijd biologisch zijn en niet bespoten worden. Het probleem is alleen dat dit niet goed beschikbaar is voor iedereen. Helemaal niet hier in Europa. Veel te duur en te lang onderweg. Dus dat is gewoon geen optie voor Europeanen.
3 Bronwater
Vaak heeft bronwater een redelijk hoog gehalte aan mineralen. Zo’n 250-300 ppm (parts per million) gemiddeld. Er zit soms ook nog wat chloor in om ’t langer houdbaar te maken en staat vaak lang in plastic flessen. Oké, bronwater uit de bron, goed, maar toch zitten daar vaak nog veel mineralen in. Nu zegt die man dat ’t neerslaat in je lichaam, of dat echt zo is, weet ik niet, ten dele vast. En op de lange duur heeft alles meer effect. Ik denk niet dat het echt een ballast voor je lijf is. Het probleem met mineraal water is volgens mij gewoon dat ’t vol is. Regenwater is puur, slaat op de berg neer en neemt onderweg zand en mineralen mee. Volgens mij zitten er na 100 meter stromen al 200 ppm in het water… ik denk niet dat er een groot verschil zit in het ppm gehalte boven aan de berg en onderaan in het stroomgebied. Water zal niet naar 900 ppm gaan als het in een gemiddeld normaal stroomgebied is. Bij 300 ppm is het al aardig ‘vol’. Mijn vader had ik een watermeter gestuurd en hij heeft zijn waters getest:
1 De regenton direct van het dak: 15 ppm
2 bronwater uit zijn 15 m diepe bron waar veel ijzer in zit en zelfs lichtbruin is. Hij sproeit zijn tuin hiermee maar drinkt het niet: 80 ppm
3 kraanwater uit zijn kraan: 150 ppm
4 bronwater uit een flesje wat hij in de kast had: 250 ppm.
Ik heb de getallen afgerond, ik weet het niet exact meer want we bespraken dit over de telefoon. Alle mineraalwaters die ik hier in Rusland kan krijgen bij de watershop zitten rond de 250-300 ppm.

Uiteindelijk, of het nu neerslaat, gedeeltelijk neerslaat, of niet, je kunt je lichaam er niet zo goed mee wassen omdat het al 'vol' zit. Iedereen weet dat in gebieden met ‘hard’ water je kleren minder makkelijk schoon worden. Je moet meer zeep toevoegen om toch een goed effect te hebben. Zacht water maakt veel makkelijker schoon. Een beetje zeep is genoeg om alle vuil uit je kleren te verwijderen. Zo werkt het toch ook met je lijf? We leven in deze wereld vol verontreinigingen, chemicaliën, etc. In de niet natuurlijke omgeving heeft ons lijf zijn handen vol aan het ontgiften en de afvalstoffen af te voeren. ‘Vol’ water kan daar niet zo veel mee helpen omdat het niet makkelijk nog meer afvalstoffen kan opnemen. Puur water daarentegen zal jou veel en veel makkelijker schoonspoelen. Het kan dus nog per liter water zo’n 300 ppm. (dit komt neer op 0,3 gram) gifstoffen afvoeren. Elke dag dus weer…. Zoals echte designers zeggen: “Perfect is niet wanneer je niets meer kunt toevoegen, het is wanneer je niets meer kunt weghalen.”
2 Reverse Osmosis water. Dit is het 1- na beste water. Met 3-4 ppm ben je bijna perfect puur. Ik ken het principe niet maar heb dus wel gehoord dat na verloop van tijd dit omhoog gaat omdat de filters vol gaan zitten. Mijn buurman in Thailand heeft zo’n ding en is er van onder de indruk. Hij had ook een water meter en ik weet de read-out niet meer maar het was geen 3-4. Eerder ergens in de 20-30 ppm. Een hele goede 2e plaats in elk geval.
1 Gedestilleerd water. Tja, onbetwist de nummer 1. En met het verhaal hierboven wel duidelijk waarom. Voorts heb je dus ook organische mineralen nodig voor je lichaam.  Ik denk overigens dat het detox effect van gedestilleerd water gewoon erg makkelijk is te implementeren en erg groot op lange duur. Je hoeft niets in te kopen, niets elke keer af te wassen, je bent niet lang bezig en het blijft ook buiten de koelkast goed. Gemak dient de mens in deze moderne wereld. Dus ik denk dat het een goed verkoopbaar product is. Overigens was ik op een paar Amerikaanse sites, het leek er daar op dat de grote waterdistillers zo goed lopen dat ze van diverse modellen uitverkocht waren…. Wow… Ik reken me al rijk… Groet, Joost.

Ha Joost,
Dank voor alle details, toch goed om die getallen erbij te hebben. Ja, over het algemeen zijn we met elkaar eens. De dingen waar we over twijfelen zijn dingen die eigenlijk 'uitgezocht' zouden moeten worden zoals wat gebeurt er in het lichaam met die anorganische mineralen. Zijn die nu een ballast of niet? En maakt het feit dat het water 'al vol' is (300ppm) wat uit bij detox van andere mineralen. Dat laatste lijkt me wel dus vind ik een sterk punt voor gedestilleerd en ook 'RO-water'.

Een ander punt dat uitgezocht moet worden is of er 'iets zit' in de bewering dat bepaald water, zoals bronwater, een 'bepaalde structuur' heeft die goed zou zijn voor het lichaam.
Wat dat betreft gaan er veel verhalen rond. Zo kreeg ik van een vriend een keer een karaf met glas die beiden water zouden 'dwingen' in een vorm van groepen van 8 moleculen. Dat zou dan geweldig voor het lichaam zijn. Ik merkte er niets van en zie er ook niet veel in maar moet toch uitgezocht worden. Wat bronwater betreft zou ik eerder een resultaat verwachten van een bepaalde structuur omdat we daar biologisch mee geëvolueerd zijn. Als je namelijk gedestilleerd water maakt dan verliest het elke structuur (lijkt me) en informatie die het van te voren had. Maar alles op een rij kan ik met je meegaan dat gedestilleerd op dit moment in deze samenleving verreweg de beste keus is.

Nog een overweging bij de 'uitverkochte' machines waar je het over had. In de VS is het kraan water verschrikkelijk vies. En toch drinken veel mensen het (na koken bijv.).
Daar is veel over te doen daar. Er is een hele serieuze 'schoon water' beweging. Vandaar veel vraag naar gedestilleerd water, ook al kost dat wat. De vraag is of dat in Europa, jouw afzetgebied, ook zo is. Europa heeft, als er geen drinkbaar kraanwater is, een bronwater traditie. Dus of ze er daar voor openstaan, dat moet je zelf als zakenman dan maar inschatten, haha.     Groetjes, Huub.

Na de uitwisseling met Joost besloot ik het iets duurdere RO water uit te proberen. De prijs viel mee en de smaak viel helemaal mee! Ik heb nooit zo graag 'water' gedronken, me niet realiserend dat dat kwam door wat er in zat. Maar dit RO water smaakte lekker! Richting zoet. Van nu af aan is het dus RO water wat we hier drinken en ik ben benieuwd naar een keer gedestilleerd water drinken!

Naschrift: later las ik ( http://www.altned.nl/informatie/water-destilleren/ ) de ervaringen van mensen die zelf RO water maken of destilleren. Zij zijn verbaasd van de rotzooi die er vrij snel in de filters achterblijft. We beseffen niet dat we allemaal binnen krijgen via 'schoon water'.

Een vriend die mijn rondschrijven kreeg vroeg zich af wat ik precies wilde bereiken met mijn blogjes over water. Hier zijn mail en mijn antwoord.

Hallo Huub,
Ik heb even geen duidelijk beeld van het doel bij je laatste twee blogs over drinkwater. We hebben allemaal drinkwater nodig en volgens mij hebben we ook allemaal mineralen nodig.
Tuurlijk klopt het dat we geen medicijnresidu nodig hebben. En water dat gechloreerd is, smaakt niet lekker en mogelijk is het chloor ook niet al te gezond. Maar in het algemeen vond ik de toonzetting (ook al is het het pleidooi van jouw vriend) niet positief. De meeste lezers van je blog wonen waarschijnlijk in Nederland, volgens mij een van de landen met het beste drinkwater, zie link. En dat gezegd hebbende vind ik een pleidooi voor ander water, dat ongetwijfeld gepaard gaat met een grotere milieubelasting, bijna onverantwoord. Ik zou zeggen, als je tijdelijk in het buitenland verblijft, neem dan flessenwater tot je. En in Nederland gewoon uit de kraan. Tenzij je tot een of andere risico-groep behoort.  Proost!  R.

Ha R.
Leuke reactie. Ook onverwacht omdat ik dacht dat mijn bedoeling vrij duidelijk was. Zo zie je maar weer. Mijn bedoeling was om hetzelfde te bereiken wat Joost bij mij bereikte: dat ik eens kritisch ging nadenken over wat er nu echt in water zit en wat dat met je doet. Dat leidde er bij mij toe dat ik ging uitkijken naar een nog schonere bron.
En iemand anders die dat ook belangrijk vindt, zou in Nederland ook kunnen uitkijken naar een schonere waterbron. Regenwater zuiveren bijvoorbeeld (wij hadden vroeger een regenton), of een machine kopen (waarbij de milieu en kostenafweging speelt) of zelf gaan maken. Je kunt zelf een verdampingssysteem bouwen dat bijvoorbeeld de warmte van de CV ketel of de wasdroger gebruikt. Of de zon als het goed weer is.Als we met elkaar gesproken zouden hebben voordat ik met Joost in gesprek ging zou ik het vrijwel helemaal met je eens geweest zijn. Dus je standpunt is voor mij heel begrijpelijk. Maar in de uitwisseling met Joost komen een aantal voor mij belangrijke zaken naar voren. Ik heb die overigens niet allemaal genoemd.
Ik zal ze hier opsommen.
--- Het begon er al mee dat Joost dit zei in zijn eerste mail: Dieren verkiezen altijd gedistilleerd water boven drinkwater of rivierwater. Dat vind ik al een heel belangrijke.
--- Ik herinnerde me tijdens de uitwisseling dat ik in een tijdschrift een keer een interview heb gelezen met een man van het waterleidingbedrijf. De interview(st)er viel het op en was zeer verbaasd dat de man flessenwater dronk. Waarop hij zei (mijn vrije weergave): "Ik weet van beroepswegen wat er in kraanwater zit dus dat drink ik niet meer." Die zin heeft destijds indruk op me gemaakt maar ik heb er niets mee gedaan omdat: wat is het alternatief? Duur flessenwater gaan drinken?
--- Steve uit het filmpje https://www.youtube.com/watch?v=OVAU-WfZ93k vertelt dat hij toen hij overging op RO water (hij zegt 'distilled' maar heeft een RO systeem; de twee ontlopen elkaar overigens niet veel), een grote verbetering in zijn conditie en andere dingen merkte. Natuurlijk dronk hij geen Nederlands kraanwater maar toch iets om even bij stil te staan.
--- Mensen die watervasten (dagenlang alleen maar water drinken) hebben uit ervaring geleerd dat gedestilleerd water het beste werkt.
--- Als je het internet opgaat en je hoort de enthousiaste ervaringen van andere mensen die overgingen op gedestilleerd dat zet je ook aan het denken.
--- In mijn jeugd was ik een keer stomverbaasd dat het water in Utrecht anders smaakte dan in Maastricht. Ook toen ik in die tijd op bezoek ging in Nijmegen smaakte dat weer anders.
--- Het water in Maastricht stond heel lang bekend als het hardste water van Nederland. Lastig om was mee schoon te krijgen. Om die reden is het nu gezuiverd. Een hele (milieubelastende) investering.
--- Toen ik instinctief ging eten in het instituut in Frankrijk dronken we voor het eten water (om niet vanwege dorst vruchten te verkiezen boven iets anders) en hadden de keus uit zo'n tien soorten mineraalwater (in glazen flessen). Elk water smaakte anders! Het lichaam kan dus goed onderscheiden wat er in het water zit.
--- Hier een stukje uit de link die ik eerder aanhaalde:

"Wat zit er dan in ons drinkwater wat er niet in hoort?
Medicijnen: Zoals pijnstillers, antidepressiva, anti-epileptica, antibiotica, astmamiddelen, hart-medicatie (o.a. statines) enz. enz.
De sussende woorden van de gezondheidsautoriteiten zijn samen te vatten met: Het gaat om slechts kleine hoeveelheden van deze stoffen!
Maar wat als er meer dan 50 verschillende medicijnen in zitten? Er is niets bekend over de lange termijn effecten van lage doseringen van deze medicatie en nog minder over de interactie van zoveel middelen tezamen.
Naast medicatie zijn er ook pesticiden, herbiciden en fungiciden aangetroffen in drinkwater
.

--- Hier nog een stukje uit dat zelfde artikel: De schrijvers hebben na experimenten uiteindelijk voor een destillatie apparaat gekozen.

"We laten de deelnemers aan de workshops over “vitaliserende voeding” het gedestilleerde water proeven. De meeste mensen vinden het heerlijk, vooral omdat het zo heel zacht is. We laten ze ook de stinkende bruine troep zien die achterblijft in het opwarm-vat. Velen kunnen zich maar moeilijk voorstellen dat er zoveel viezigheid zit in slechts drie liter water. (dat is de hoeveelheid die per keer wordt gedestilleerd)."

Voor mij allemaal overtuigend genoeg om te gaan experimenteren.
Verder zeg je: "...en volgens mij hebben we ook allemaal mineralen nodig."

Dat kleine beetje valt in het niet tegenover alle mineralen die met met eten naar binnen kringen. Die hoeven we dus beslist niet uit het water te halen. De een zegt dat de anorganische mineralen in drinkwater niet opgenomen worden omdat ze niet ge-chelateerd (gebonden aan voeding) zijn. En de ander zegt dat bepaalde mineralen wel en andere weer niet opgenomen worden.
Overigens valt er op de constatering dat Nederland een top land is als het om waterkwaliteit gaat, nog wel wat af te dingen. Als je in het land woont met de minste diabetes ter wereld en de minste hartaanvallen bijvoorbeeld (of de minste zelfmoorden) dan wil dat toch nog niet zeggen dat je daar niet nog heel wat aan kunt verbeteren. Naar nul diabetes bijvoorbeeld. Zelfde met water. Dat het het beste is wil nog niet zeggen dat het niet nog veel schoner kan.
Je hebt het ook over milieubelasting. Dan krijg je dus de afweging gezondheid en milieubelasting. Als het niet te gek wordt kies ik dan voor gezondheid. Daarmee kun je dan beter werken aan een beter milieu. Als je geen gezondheid hebt, dan heb je niets. Proost!    Huub.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *