Artikelen
EET JE GELUKKIG
Ik hoorde laatst iemand zeggen: “Verlies je gezondheid en je verliest alles.”
“Geweldig gezegd”, dacht ik. Gezondheid bepaalt niet alleen
hoe je je voelt maar ook je sociale contacten, of je kunt werken of
niet, of je kinderen goed kunt opvoeden of niet en of je tevreden bent
met je leven. Wordt die gezondheid minder dan wordt de intensiteit en
het genieten van je leven meestal ook minder. Kortom gezondheid is een
basis en is bepalend voor je geluk.
En aan geluk hebben de meeste mensen te kort. Als daar nu eens een
relatie lag met gezondheid? Zouden we ook gezondheid te kort komen? De
moeite waard om te onderzoeken, toch?
Ik hoor veel mensen nu al denken: “Gelukkig ben ik redelijk gezond en redelijk gelukkig.”
Hoho, niet zo snel.
Je lijkt wellicht wel gezond maar dat is maar heel betrekkelijk. Wij in
Nederland zijn gezond dank zij een heel stelsel van kunstmatige
ingrepen.
Neem de inentingen. Zowat elke Nederlander wordt standaard tegen
minimaal 10 ziektes ingeënt. Zouden we die ziektes allemaal
krijgen dan zouden we ons niet meer gezond noemen als we ze al zouden
overleven. In de derde wereld sterven er miljoenen kinderen aan.
En al die brillen en vullingen in tanden en kiezen, voor zover die er
nog staan. Al die drankjes en pillen die we slikken. En zouden we geen
condooms meer hebben wat zou ons dan aan ziekten te wachten staan? En
nu we het toch over voortplanting hebben: als er geen ziekenhuizen
zouden zijn, hoeveel moeders en kinderen zouden tegenwoordig de
bevalling overleven? Zonder spuiten tegen de pijn (70% in België),
zonder inknippen(25% in Nederland), zonder keizersnede (7% in
Nederland, 26% in VS). En hoeveel kinderen zouden zonder koemelk kunnen
als moeder geen melk meer heeft?
We kunnen het ook hebben over onze welvaartsziekten. Diabetes zonder
insuline spuiten? Hartaanvallen zonder operaties? Kanker zonder
bestraling? Geen antibiotica meer ? En dat zijn nog maar een paar
ziekten. Want we hebben niet voor niets medische encyclopedieën in
12 delen! We kennen er zo'n 40.000! Zou er iets mis zijn met ons
immuunsysteem?
We hebben allerlei tekorten. Jodium, dat we daarom toevoegen aan zout.
Vitamine D, dat we daarom aan melk willen gaan toevoegen, foliumzuur
dat zwangere vrouwen daarom moeten slikken, vitamine C dat we eigenlijk
van groente en fruit zouden moeten krijgen. En daarom trouw in pilvorm
slikken. Kijk ook eens naar de schappen van een willekeurige drogist
wat daar niet allemaal aan voedingssupplementen staat.
Nee, wat gezondheid betreft kunnen we beter naar de dieren lijken. Althans de vrije dieren want onze huisdieren beginnen ook al aardig mee te gaan in onze welvaartsziekten. Vrije of wilde dieren sterven aan ongevallen, roofdieren of gewoon slijtage. Maar ze zijn tijdens hun leven kerngezond. De mens is blij dat hij niet meer sterft aan natuurlijke oorzaken maar wat we er voor terug hebben gekregen is in elk geval geen gezondheid. Meer een gecompliceerd systeem van technische ingrepen waar we behoorlijk afhankelijk van geworden zijn, ook wel oplapkunde genoemd. En waar we steeds afhankelijker van worden.
We worden namelijk steeds zieker. Diabetes gaat in 2025 in Nederland zo'n 25% van de bevolking treffen. Dat kan nu al door statistiek aangetoond worden. We worden te dik, we bewegen te weinig... Het is een affluenza (van affluent, welvaart, en influenza), een welvaartsziekte dus , onze manier van leven bepaalt of je diabetes krijgt. Je kunt er dus wel degelijk wat aan doen. Qua eten, qua bewegen en nog wel wat aspecten. En daar hebben we weinig zin in. Zouden we verslaafd zijn aan onze manier van leven?
“Maar we zijn toch tevreden.” hoor ik je nu denken. “Dat blijkt toch uit allerlei enquêtes.” Alweer hoho! Weet je hoeveel zelfmoorden er in Nederland per jaar gepleegd worden? Meer dan 1500. En weet je dat voor elke geslaagde zelfmoord er 20 pogingen van anderen staan? Dat maakt 30.000 zelfmoordpogingen per jaar in Nederland. Dat zijn er 82 per dag! Over de hele wereld een miljoen per jaar. Oftewel 20 miljoen pogingen. 4 mensen uit mijn eigen omgeving hebben zelfmoord gepleegd. Als daar 80 pogingen van anderen tegenover staan... Wat zie ik allemaal niet...
Of de antidepressiva. Ongeveer een miljoen mensen per jaar slikken
die in Nederland. Die zijn naar de dokter gegaan. Nog eens de helft
daarvan loopt er onbehandeld mee rond of slikt een kruidenmiddel. Een
derde van de huwelijken eindigt in een scheiding. Einde van het mooie
sprookje. Of kijk naar de prostitutie, waar hebben we die ook al weer
voor nodig?
Kindermishandeling: 150.000 kinderen per jaar in Nederland. Incest,
pedofilie, zelfverminking, boulimie. Er is meer loos dan we zo om ons
heen zien. Iets heel anders: ontslag wegens 'sanering'. Ook zoiets
leuks. Iets wat we hebben leren accepteren. Dat onze ervaring en onze
capaciteiten maar heel betrekkelijk zijn, dat we productie-eenheden aan
het worden zijn. Maar of het ons gelukkiger maakt... Geluk op het werk?
Burn-outs worden steeds normaler.
Oorlog (elke dag op meer dan 10 plaatsen in de wereld), bommen (elke
week wel één ergens), armoede (meer dan een miljard
mensen), hongersnood (zelfde verhaal), epidemieën. Geen situaties
waarin je aan geluk denkt.
Vrijheid, toch ook bepalende voor geluk en ook zoiets waarvan we aannemen dat we het hebben De vrije westerse wereld. Ik heb me nooit vrij gevoeld. Wil je een paar dagen niet naar school? Niets mee te maken: leerplicht. Buiten spelen? “Eerst je huiswerk maken!” Geen zin om te werken vandaag? Wordt niet echt gewaardeerd. Eens een tijdje geen belasting betalen? “Sorry, maar we kunnen voor u echt geen uitzondering maken.” Als ik aan onze samenleving denk, denk ik eerder aan de woorden 'rat-race', stress, burn-out. Je moet wel mee in het raderwerk. Vrijheid om wat af te wijken of er uit te stappen is er nauwelijks.
Zoals gezegd zie ik bij de vrije dieren iets heel anders. Daar
heerst vrijheid, gezondheid en een in harmonie zijn met hun omgeving.
Iets wat wij geluk noemen.
Natuurlijk moeten zij ook hun kostje bij elkaar sprokkelen. Maar dat
voelt in een natuurlijke situatie aan als een plezier.
Jagers/verzamelaars besteden helemaal niet zoveel tijd aan hun
voedselvoorziening. Bovendien zijn ze gezonder (geen welvaartsziekten)
en veel gelukkiger dan wij. Hé, alweer dat verband.
De oorspronkelijke bewoners van Amerika, de Indianen, ook
jagers/verzamelaars wiens levensstijl wij afgenomen hebben, en die we
zoals zoveel natuurvolkeren terug hebben gedrongen in onvruchtbare
reservaten, noemden 'de hemel' niet voor niets “de eeuwige
jachtvelden”. Jagen was hun lust en hun leven. Het natuurlijke
leven is zo gek nog niet.
Maar waarom en hoe zijn wij mensen dat dan allemaal kwijtgeraakt? Waar zijn we dat geluk verloren?
Daar zijn 3 redenen voor die sterk met elkaar samenhangen. De drie V's noem ik ze.
1. VERVUILING.
De mens is het enige dier dat zijn voedsel in hoge mate bewerkt en
verwerkt. We verhitten, bevriezen, raffineren, voegen suiker, vet, zout
en duizenden chemische stoffen toe waarvan we geen idee hebben wat ze
in ons lichaam uitrichten. Geen idee? Nou, ondertussen toch wel wat
ideeën. 50 jaar geleden zeiden de wetenschappers nog gezamenlijk
dat voeding nauwelijks invloed had op onze gezondheid. Maar dat is heel
sterk veranderd en verandert nog elke dag. Elke dag ontdekken we nog
nieuwe effecten van stoffen op onze gezondheid. En ontdekken we nieuwe
stoffen in ons voedsel in onverwachte hoeveelheden die bij proefdieren
kankerverwekkend blijken te zijn. In mijn boek geef ik heel veel
voorbeelden maar ik beperk me hier tot een paar.
In 2002 kwamen Zweedse onderzoekers erachter dat er in ons dagelijks
voedsel hoeveelheden acrylamide voorkomen die meestal tientallen tot
soms duizenden malen hoger liggen dan de hele lage officieel toegelaten
grenswaarden. Officieel toegelaten? Ja want acrylamide is een zenuwgif
dat ook ons DNA kan beschadigen. Het wordt gebruikt bij waterzuivering
omdat het al in kleine hoeveelheden alle bacteriën doodt.
'In ons dagelijks voedsel' zei ik. Maar dat geldt voor mensen die hun
voedsel verhitten! En dat zijn we natuurlijk bijna allemaal! Want in
onbewerkt voedsel, fruit en rauwe groenten bijvoorbeeld komt het zo
goed als niet voor. Het is een van de stoffen die het voedsel bruin
maakt (of zwart als je het te lang verhit). Het krokante korstje van
het brood en de chips dus.
Het blijkt ongehinderd ons bloed in te gaan en komt in onze organen
terecht en in moedermelk. Een extreem belangrijke ontdekking dus!
Maar in plaats van onze hele voedselbereiding ter discussie te stellen
besloot de Europese regering een onderzoek in te stellen onder de naam
HEATOX (toxines ontstaan door verhitting). In 2007 werd het
eerste deel van het onderzoek afgerond met als een van de conclusies:
er ontstaan door verhitting van voedsel in ons eten meer dan 50
kankerverwekkende stoffen. Er moet dus meer onderzoek verricht worden.
De wetenschappers kunnen dus weer even vooruit met hun dikke salarissen
en hun onderzoek wordt alleen door vakgenoten gelezen.
Ooit van HEATOX gehoord? ( www.heattox.org of een samenvatting van het onderzoek:
www.slv.se/default.aspx?id=1379epslanguage=en-gb)
Iedereen zou dit moeten weten! Maar wie wil ons dagelijks brood ter
discussie stellen? Gelukkig kun je er op het internet van alles over
lezen.
En zo zijn er ook PAK's. Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen.
Zoals benzopyreen, zwaar kankerverwekkend. Stoffen die ontstaan bij
barbecueën bijvoorbeeld. Waarom ik dat woord PAK helemaal
uitschrijf? Vanwege dat woord 'aromatische'. Ze zijn lekker die
stoffen. Lekkere giffen.
Lekkere giffen? Maar heeft de evolutie ons dan niet voorbereid op dat
soort gevaren? Helaas. PAK's en acrylamide komen in deze extreme
hoeveelheden niet voor in de natuur. We zijn er dus nooit op
geselecteerd om daar mee overweg te kunnen. En het erge is dus dat ons
voedingsinstinct, dat door de evolutie geselecteerd is om lekker te
vinden wat goed voor ons is, het als goed beschouwd en er dus meer van
wil!
Zoals het kankerverwekkende capsaïcine wat in chili zit, sambal dus.
Cafeïne, geen uitleg nodig, ook niet erg gezond.
Nicotine, helaas maar al te bekend.
Opiaten in het gluten-eiwit in tarwe.
Caseïne in melk.
Transvetten, heerlijk in gebak maar o zo slecht voor hart en bloedvaten.
Is het toeval dat we dat allemaal in ons voedsel aantreffen? Nee, we
koken en kokkerellen niet zomaar wat af. Koken is een kunst. Waarom?
Omdat niet alle verhitting en bewerking een lekker resultaat geeft. We
streven ernaar om iets heel lekkers te maken.
Want lekker dat is wat we willen. Waarom? Omdat ons voedingsinstinct
ons dat vertelt. Zo zijn we, zoals gezegd, geprogrammeerd door de
natuurlijke selectie. Dieren die lekker vonden wat goed voor ze was
overleefden, dieren die dat niet of minder hadden vielen af. Er is geen
dier dat aan diëten doet. Alles gaat via de zintuigen en bij eten
vooral de reuk en de smaak. Dus met koken streven we naar
“lekker”.
Maar bij al die miljoenen nieuwe moleculen die in ons eten zitten, zijn
er ook heel wat die allerlei natuurlijke systemen in onze hersenen
beïnvloeden. Stoffen die geweldig lekker zijn en die ons in een
natuurlijke situatie zouden zeggen dat ze geweldig goed voor ons zijn.
Maar helaas. Dat zijn ze niet en we hebben evolutionair gezien ook nog
geen tijd gehad om ons daaraan aan te passen door natuurlijke selectie.
2. VERSLAVING.
Snakken naar iets wat niet goed voor ons is. Wat gebeurt er namelijk:
ons lichaam zegt ons dat die vreemde nieuwe moleculen geweldig spul
voor ons zijn want het is lekker! We willen er veel meer van. Dat het
wel eens slecht voor ons zou kunnen zijn oftewel gif is dat horen we
liever niet. Kortom we zijn verslaafd. Verslaafd zijn wil niets anders
zeggen dan snakken naar stoffen die niet goed voor ons zijn. Gebaseerd
op het heel natuurlijke principe van het voedingsinstinct. Maar het
werkt dus helaas niet met menselijke brouwsels.
Ook zijn we niet alleen aan onnatuurlijke stoffen verslaafd, ook aan natuurlijke stoffen. In de evolutie zijn we geprogrammeerd om suiker, vet en zout erg lekker te vinden omdat je van die stoffen nauwelijks te veel kunt binnenkrijgen in een natuurlijke situatie. Maar de mens is zo slim geworden dat hij die stoffen aan natuurlijke voeding kan onttrekken en in elke gewenste hoeveelheid kan produceren. En op die stoffen hebben we nooit een rem hoeven te ontwikkelen. Het teveel eraan is ballast of erger, gif voor ons lijf. Maar we raken er aan gewend en snakken ernaar. We produceren en eten het dus naar hartenlust. Helaas. Met desastreuze gevolgen.
Maar, zul je zeggen, we zijn toch niet verslaafd aan ons eten?
Nou laat ik dan de Internationale Indeling van Ziekten (ICD), onderdeel verslaving er eens op loslaten.
Je bent verslaafd aan iets als je er (1) een obsessief verlangen naar
hebt, (2) moeite hebt je erin te beheersen, (3)
ontwenningsverschijnselen vertoont als je stopt, (4) er aan gewend
raakt, je hebt er steeds meer van nodig, (5) je de stof steeds vaker
neemt en andere activiteiten er onder lijden, (6) je doorgaat ondanks
de negatieve gevolgen. Alle 6 de kenmerken vertonen niet alleen junkies
maar wij ook ten opzichte van ons eten.
We zijn dan weliswaar geen junkies maar het is toch een aardige stap in
die richting. We zitten halverwege de natuur en de junk. Halverwege?
Nou waarschijnlijk al veel verder. Eten is in onze cultuur zo dominant
aanwezig dat we er zowat de hele dag mee bezig zijn. De helft van de
Nederlanders is al te zwaar en dat gaat in grote snelheid verder.
In feite zijn we vanaf het begin van het koken in een
onvermijdelijke valkuil van drijfzand getrapt waar we langzaam steeds
dieper in wegzakken. Je zou eigenlijk kunnen zeggen dat de geschiedenis
van de mensheid de geschiedenis van de verslaving is.
Mensen van hun eetverslaving afkrijgen heeft recent onderzoek weer eens
heel duidelijk aangetoond* is nog moeilijker dan ze van drugs af
krijgen. Bij drugs kun je nog zeggen: ik stop er helemaal mee. Bij eten
gaat dat niet.
3. VERLIES.
Deze twee effecten, vervuiling en verslaving hebben echter een derde
gevolg dat erger is dan de twee vorige bij elkaar. Verlies namelijk van
de natuurlijke band tussen moeder en kind.
Een kind heeft een door de natuur perfect op zijn ontwikkeling
afgestemde zorg nodig. Daarvoor is een intieme band met de moeder
noodzakelijk. Zeg maar een liefdesrelatie. Onderzoek heeft het al zo
vaak uitgewezen: het kind heeft moedermelk nodig. Ga even zoeken in de
literatuur of op internet en je vindt overal resultaten van onderzoek
die elke keer maar één kant op wijzen: we moeten terug
naar de natuurlijke bevalling, naar borstvoeding en dan liefst drie
jaar lang, naar samen slapen met je kind. Waarom we dat niet doen? We
kunnen niet meer. We zijn zo vervuild geraakt dat we niet meer graag
veel bewegen, zo vol met afvalstoffen dat onze weefsels niet meer
soepel zijn en we moeten bevallen in pijn. Onze hormoon-systemen zijn
verstoord. We zijn zo verslaafd aan onze ongezonde leefstijl dat we de
gevoeligheid en de kracht niet meer hebben om kinderen de verzorging te
geven die ze nodig hebben. En we zijn op onze beurt daardoor zelf
slachtoffers van een onvolledige verzorging en hebben zelf het gevoel
te kort te komen. En kom je te kort dan wordt het moeilijk om je baby
te geven wat hij nodig heeft. Onze vervuiling en verslavingen zijn te
groot geworden en zijn tot cultuur geworden.
VOORKOMEN.
Maar als we de oorzaken weten kunnen we ze dan ook wegnemen en daarmee
de gevolgen voorkomen? Ja, we kunnen het vuile water stoppen waardoor
het drijfzand weer droog en vast wordt en we weer vaste grond onder de
voeten krijgen.
Dat kan door weer te beginnen bij waar het fout gegaan is. Door natuurlijk te eten. Door te stoppen met de giffen.
Dan gaat de schoonmaak 'vanzelf'. Vervolgens verdwijnen de
verslavingen, blijkt uit de praktijk, heel langzaam. Bij de een
wat makkelijker dan de ander afhankelijk van de leeftijd. En dan komen
de natuurlijke gevoelens en vermogens vanzelf weer boven. Bevallen
blijkt ook zonder pijn te kunnen.
Een boute bewering? Het bewijs is eigenlijk al geleverd. Zowat alle
onderzoek naar voeding wijst in de richting van meer groente en fruit,
minder bewerking. Eten zoals onze voorouders aten. De gezondste en
gelukkigste mensen (goh, het lijkt wel of dat samengaat) zijn de
volkeren die qua voeding dicht bij de natuur staan. Bovendien is de
rauw eten trend een hele duidelijke aanwijzing in die richting. Doe je
dat namelijk goed dan kun je grote verbeteringen in je gezondheid
bewerkstelligen waardoor je allerlei ziektes als je die had veel
makkelijker de baas kunt. Je krijgt er meer energie en beter humeur
van. Gezondheid en geluk blijken in de praktijk inderdaad samen te gaan.
Ook zwangerschap, bevalling en kinderverzorging blijken dan veel
makkelijker te gaan. En stel je voor dat je kind van jongs af aan die
kans krijgt om zo gezond te leven. Er lopen al veel van die kinderen
rond met prima resultaat.
Maar proberen is beter dan geloven. Maak zelf eens een stap ion de
rauwe richting. Ga experimenteren met anders leven en overtuig jezelf
van de waarheid ervan. De voordelen wegen ruimschoots op tegen de
kleine moeite die je moet doen om wat te lezen, wat nieuw vaardigheden
op te doen en een nieuwe levenswijze aan te leren.
Huub Neys 18 oktober 2010
Meer informatie en internet adressen:
www.HetNatuurlijkeEnHetOnnatuurlijke.nl
voetnoot: * Onderzoek van The Scripps Research Institute (USA) verschenen in Nature Neuroscience. Www.scripps.edu/news/press/20100329.html